Woensdag 14.30 uur; Gezamenlijke Zomermiddagen
Zomermiddagen
Net als voorgaande jaren organiseren vijf geloofsgemeenschappen in Naarden-Bussum in juli en augustus weer vier zomermiddagen. Dat zijn de Vrijzinnigen Naarden-Bussum, de Doopsgezinden, de Remonstranten, de Huiskamergemeente en de Lutheranen. Deze middagen bieden ontmoeting, een kopje thee en een luchtig gehouden onderwerp met inhoud. Neemt u gerust ook gasten mee!
Woensdag 16 juli: Over moed, moed houden en bemoedigen in deze tijd!
Deze zomermiddag is een uitnodiging om bemoedigingen met elkaar te delen. Wat helpt ons in deze tijd om moed te houden. Zijn er gedichten, kunstwerken, teksten, liederen, muziekstukken die ons helpen om in alle verwarringen van nu, in alle oorlogstaal die hoogtij viert, moed te houden?
Graag willen we op deze eerste zomermiddag deze juweeltjes met elkaar delen. U bent van harte uitgenodigd om iets in deze trant mee te nemen naar deze middag. Laat het even weten via: predikant@elghetgooi.nl
Maar zonder een tekst of lied of wat dan ook, is ook helemaal prima, welkom!
Daarnaast zijn er in de laatste tijd ook mooie boeken verschenen, die dit hopelijk extra bij ons willen uitlokken zoals het net in het Nederlands verschenen boek van Mariann Budde Durf moedig te zijn, of het boek van Tomáš Halík Dromen van een nieuwe morgen, of van Andrew Root Wachten op God.
Peter Korver en Willy Metzger nemen elkaar, en hopelijk u allen die willen komen, mee in deze gezamenlijke speurtocht naar bemoediging.
Locatie: Remonstrantse kerk, Koningslaan 2a te Bussum.
Aanvang: 14:30 uur
Woensdag 30 juli: Over het leven in de jaren 50
Peter Korver neemt u mee naar het dagelijkse leven in de jaren 50. Hoe was het leven voor mensen in Nederland in die jaren van wederopbouw? Waren het inderdaad de jaren ’toen geluk nog heel gewoon’ was?
Locatie: Doopsgezinde kerk, Wladimirlaan te Bussum
Aanvang: 14:30 uur
Woensdag 13 augustus: Over het ik als drijvende kracht voor het menselijk handelen
Karel van Dam neemt ons mee naar het Weimar rond het jaar 1800 en het naburige Jena waar een aantal prominente wetenschappers, schrijvers en filosofen was verzameld. Om enkele te noemen: Goethe, Schiller, de broers Von Humboldt en Fichte. Zij voerden levendige discussies met elkaar en in dat intellectuele klimaat ontstonden veel nieuwe ideeën, waarvan de invloed tot op de dag van vandaag te merken is. Eén van die thema’s was de betekenis van het ‘ik’ als drijvende kracht voor het menselijk handelen. De persoonlijke gevoelens weerspiegelden in de stroming van de romantiek die toen ontstond.
Locatie: Majellakapel, Iepenlaan 26 te Bussum.
Aanvang: 14:30 uur
Woensdag 27 augustus: Over de geschiedenis van het Nederlandse landschap
Sim Visser houdt een lezing over het boek ‘Landschappen van Nederland’, dat in maart dit jaar verscheen. Het is met recht een standaardwerk over ons landschap. Het boek telt bijna 700 pagina’s! Het ‘Ten Geleide’ start als volgt: Het Nederlandse landschap is voor onze samenleving van onschatbare waarde, niet alleen omdat het landschap waar wij wonen of zijn opgegroeid intens verbonden is met ons bestaan, maar ook omdat het landschap in ecologisch, economisch en esthetisch opzicht een grote rijkdom vertegenwoordigt. De cultuurhistorische waarde van het Nederlandse landschap doet dan ook zeker niet onder voor onze gezamenlijke collecties van kunstwerken en monumentale gebouwen.
Deze constatering dekt uitstekend de inhoud van mijn lezing waarin ik verleden, heden en toekomst van ons landschap zal behandelen en daarbij aandacht besteed aan onderwerpen als natuur, klimaat, landgebruik, geschiedenis, kunst, ontwerp, beleving, bestuur en politiek. Sim Visser was o.a. directeur van Kasteel Groeneveld en hoofd landschap bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed
Locatie: Lutherse kerk, Mecklenburglaan 50 te Bussum
Aanvang: 14:30 uur